Over ons

Over Val'Omerius

 

De naam Val'Omerius werd ontleend aan twee vermaarde Maarkedallers die de streek op de kaart zetten:

- Omer Wattez (Schorisse, 9 februari 1857 - Sint-Lambrechts-Woluwe, 26 maart 1935) was een Vlaamse schrijver van essays, gedichten, novellen, toneelstukken en vertaler van Germaanse sagen en was vooral een overtuigde Vlaming. Eerst in zijn geboortestreek en daarna in gans Vlaanderen is hij vooral bekend geworden als de grondlegger van het toerisme in zuid-Oost-Vlaanderen en volgens velen de bedenker van de term Vlaamse Ardennen. Hij streefde er in die tijd al naar een evenwicht tussen mens en natuur en ageerde toen reeds tegen de vervuiling van de Schelde.

- Valerius De Saedeleer (Aalst, 4 augustus 1867 - Leupegem, 16 september 1941) was een Vlaams schilder van landschappen. De Saedeleer kreeg zijn eerste artistieke vorming aan de Gentse Academie voor Schone Kunsten van Théodore-Joseph Canneel. Hij schilderde voornamelijk de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen en was een van de belangrijkste figuren van de eerste groep van de Latemse School. Tijdens de oorlog vluchtte hij met zijn gezin en zijn vader naar Wales. In 1921 verhuisde hij terug naar Vlaanderen en betrok de villa Tynlon in Etikhove-Maarkedal waar een kunstenaarskolonie met hem als centrale figuur was gevestigd. 

Tegelijkertijd verwijst de naam Val'Omerius naar de vallei van de Taaienberg waar de vergezichten vanuit onze vakantiewoningen naar uitkijken.

 Terug
naar boven